24. 3. 2019.

Nevjerojatna priča: Jugoslavenski pukovnik koji je srušio nevidljivi NATO bombarder i oboreni američki pilot postali veliki prijatelji (VIDEO)



Zoltan Dani , pukovnik protuzračne obrane Vojske Jugoslavije i Dale Zelko, američki vojni pilot, danas su veliki prijatelji, a upravo je to prijateljstvo postalo temom snimanja dokumentarca ' Drugi susret'. U vrijeme NATO-vog bombardiranja Srbije njihov odnos je bio potpuno drugačiji, jer je upravo Dani zapovijedao vojnicima koji su oborili Zelka dok je letio u 'nevidljivom' F-117, piše Blic .

Dani je danas umirovljen te ima prekaru u selu Skorenovcu kod Kovina, živi mirno sa ženom i troje djece.





PREPORUČUJEMO DA PROČITATE AKO STE PROPUSTILI...

ISPOVIJEST HRVATICE KOJA JE ODUŠEVILA BALKAN: "Moj otac je HRVATSKI BRANITELJ, za zeta će dobiti SRBINA i PONOSAN je!" (FOTO)

https://balkanski--mir.blogspot.com/2019/03/ispovijest-hrvatice-koja-je-odusevila.html





Kontakt između bivših neprijatelja počeo je dokumentarcem ' 21 sekund', kojeg je redatelj Željko Mirković snimao o Daniju. U jednoj od scena umirovljeni pukovnik je promatrao izjavu oborenog pilota, a na pitanje kako bi postupio da ga susretne, Dani je odgovorio kako bi ga - pozvao na piće!

- Odgovorio sam da ne bih imao ništa protiv jer smo obojica profesionalci i izvršavali smo zadatke koje su pred nas postavljali naši pretpostavljeni - objasnio je Zoltan Dani, a od tog trenutka je krenula ideja da se doista i susretno.

Kontakt je uspostavljen putem interneta, a nekadašnji neprijatelji su uglavnom razgovarali o obitelji i svakodnevnim temama. Kako objašnjava Zoltan, prvi je susret bio u Buđanovcima, kada je Zelko oboren, a drugi susret se dogodio u pekari u Skorenovcu.

- Osjećaj je bio nesvakidašnji, vrlo neobičan, a istovremeno i kao da je to samo običan susret sa susjedom... Naš odnos je sada vanpolitički i potpuno ljudski - objasnio je Zoltan Dani.

Njihov susret izazvao je raskol na internetskim forumima, gdje mnogi pozdravljaju njihov susret, ali ima i mnogo kritika i osuda. Zoltan se oko toga ne uzbuđuje.

- Kad netko doživi rat i skoro sve njegove strahote, shvati svu besmislenost rata. A kad to prođe, prvo je sretan što je preživio, a poslije poželi da se to više nikome ne dogodi. Ovaj film upravo treba prenijeti takvu poruku - objasnio je umirovljeni pukovnik.



VIDEO:










(jutarnji.hr)

Нема коментара:

Постави коментар