5. 12. 2017.

11 nevjerovatnih činjenica koje sigurno niste znali u vezi Balkana

Grupa zemalja sa izuzetnim mogućnostima za avanturu, predivnim pejzažima i istorijskim gradovima privlače ljude da nauče više o Balkanu svakog dana. Ove zemlje, zajedno sa svojim zanimljivim i jedinstvenim činjenicama, mogu biti jedan više razlog za zabavu i lijepo putovanje tamo. U tom kontekstu, sajt gazetaexpress.com je prikupio neke impresivne činjenice za koje misle da bi balkanski narod bio ponosan u promovisanju vrijednosti njihovih zemalja.






Kada većina ljudi pročita nešto u vezi Balkana, prvo što pomisle su ratovi, sukobi, korupcija i slični problemi koji nisu neophodni da se predtave prave vrijednosti jedne zemlje. S toga, veoma je bitno istaći da je Balkan donio velike izume svijetu, a između ostalog, to je mjesto odakle potiču svjetski poznate ličnosti kao što su Marija Tereza i Nikola Tesla.




PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE AKO STE PROPUSTILI...

MARGETIĆ ŠOKANTNO OTKRIVA: "Zagreb i Beograd su tijekom rata ZAJEDNO kontrolirali najmanje 4 banke u Europi gdje su pare u milijardama izlazile iz država." (VIDEO)

https://balkanski--mir.blogspot.com/2017/06/margetic-sokantno-otkriva-zagreb-i.html




Predstavljamo vam zanimljive činjenice u vezi Balkana koje sigurno nijeste znali.

11 Unbelievable Facts About Balkan (INFOGRAPHIC)

1. Majka Tereza se generalno slavi kao jedini albanski državljanin koji je osvojio Nobelovu nagradu, iako je ona rođena u Skoplju 1910. godine, u Makedoniji.

2. Godine 1885. Sarajevo (glavni grad Bosne i Hercegovine) bio je prvi grad u Evropi i drugi u svijetu koji je imao puno radno vrijeme mreže električnog tramvaja koji je prolazio kroz grad, uz San Francisko.

3. Bugari klimaju glavom gore-dolje što znači "ne", a za "da" je pomjeraju desno-lijevo.

4. Kravata, danas suštinski modni detalj za muškarce, dobila je naziv nakon jedne tačke hrvatskih vojnika u 17. vijeku.

5. Niko ne može da odabere da ne glasa u Grčkoj. Glasanje je propisano zakonom za svakog građanina koji ima 18 i više godina.

6. Italija je izmislila Makjato, ali ga je Kosovo usavršilo. Gdje god otišli na Kosovu, naići ćete na makjato koji je mnogo bolje napravljen nego što to čine Italijani.

7. Ohridsko jezero, smješteno u Makedoniji, je najstarije jezero u Evropi i najdublje na Balkanu. Vjeruje se da je jezero staro četiri miliona godina i da ima više od 200 endemskih vrsta.

8. Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja je imala nacionalnu štampariju. Vladar Zete Đurađ Crnojević donio je štamparsku opremu iz Venecije 1493. godine, samo četiri godine nakon što je Gutenberg izmislio štamparske mogućnosti.

9. Jedini muzej zlata u Evropi postoji u Centralnoj Rumuniji i u njegovim vitrinama smješteni su rijetki sirovi komadi.

10. "Vampir" je jedina srpska riječ koja je prihvaćena širom svijeta i to na ćirilici.

11. U Sloveniji, voda iz slavine je dobrog kvaliteta i koristi se za piće. Možete besplatno ugasiti žeđ sa bilo koje gradske fontane.



(kolektiv.me)

Нема коментара:

Постави коментар