1. 11. 2019.

PULA, PRIČA JEDNOG GRADA. Mjesto koje morate posjetiti. tamo gdje nikad nije bio nacionalistički incident i gdje su svi dobrodošli! Donosimo priču...

Pula, prvo kada spomenemo Pulu, odmah se sjetimo Rimljana i slavnog amfiteatra.  Međutim, zaboravljamo često na jednu stvar. Svaki grad na svijetu sadrži najmanje 5 različitih nacionalnosti. Pula, grad kao takav ima 9 nacionalnih manjina od koje su slijedeće bitne općenito za grad: albanska, bošnjačka, crnogorska, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska i talijanska. 





Mnogi ljudi, isto tako misle da tu prvenstveno žive Talijani i Hrvati, ali u stvarnoj slici to nije tako. Svako vijeće mora obavljati slijedeće poslove koji su bitni za razvitak grada, a to su:

1) predlagati tijelima Grada: mjere za unaprjeđivanje položaja nacionalnih manjina na području grada Pule i opće akte kojima se uređuju pitanja od značaja za nacionalnu manjinu;
2)  isticati kandidate za dužnosti u tijelima Grada Pule;
3) biti obaviješteni o svakom pitanju o kojem će raspravljati radna tijela Gradskog vijeća Grada Pule, a tiču se položaja nacionalne manjine.

U Puli, također imamo i 2 crkve: pravoslavna crkva sv. Nikole i katoličku katedralu, a u samom centru imamo i džamiju, koja nažalost nema minaret.
Grad Pula, osim što ima dugu povijest i turizam, isto tako je grad različitih vjera i nacija i svi su jednako dobro došli. Nitko ti neće reći da si iz tog djela, nitko te neće optužiti da si druge vjeroispovijesti ili slično. Grad Pula ne samo da organizira putovanja za određene religije, već sudjeluje da postane što više prijateljski nastrojena prema svima.
Nikada se nije dogodio grafit koji bi popljuvao drugu naciju, uvijek smo spremni pomoći, kako i ja, tako i drugi. Nikada nikome nije izbušio gume ili ogrebao auto, svi smo tu za svakoga. Znate kako kažu: krv nije voda, tako ste i vi dobrodošli u Pulu iz kojeg god kraja svijeta dolazili.
Ako budete kojim slučajem dolazili, javite se i pokazati ću vam sve.

Bošnjaci su tu od davnih dana, moj djed i baka su jedni od njih, ima mjesto gdje  u centru grada obavljaju molitvu. Na našem fakultetu, također imamo predmet kultura istoka gdje učimo sve o muslimanima i doista, kada je Bajram, svi zajedno odemo u Studentski dom i proslavimo ga. Svaki dan se susrećemo, svaki dan komuniciramo kao da smo oduvijek bili tu, nikada nema svađa ili nečega, uvijek smo složni i pomažemo si međusobno. Islamska zajednica Pula osnovana je 1969. godine. Međutim jedno stoljeće prije, 1864. godine, u Puli je, u vojnoj kasarni Marije Terezije (za vrijeme Austro-Ugarske), izrađena džamija sa minaretom, u kojoj su vojnici-muslimani obavljali svoje vjerske obrede. Ona je 2002. godine obnovljena i danas služi kao turistička atrakcija grada Pule. U blizini navedene džamije nalazi se groblje, u Puli poznatije kao mornaričko groblje, na kojem se nalazi 66 grobova muslimana koji su bili pripadnici Austro-Ugarske vojske. Među njima se ističe turbe podignuto vojnom imamu h. Kjamilu ef. Juzbašiću koji je umro i pokopan 1334.h.g. (1915). Točna imena svih pokopanih nemamo jer su pločice sa grobova uništene osim jednog na kojem piše da je tu pokopan 1917.g. Haliković Halil . Medžlis Islamske zajednice Pula zajedno sa Bošnjačkom Nacionalnom zajednicom Pula je 11.03.2006.godine podigla spomen ploču svim pokopanim muslimanima na navedenom groblju. 2011. godine je prijavljeno u popisu stanovništva da čak 7000 muslimana živi samo u Puli, upitno je koliko u Istri.

Pravoslavaca u gradu Puli ima oko 7.000 od čega najviše Srba. Također imaju svoju crkvu.  Svi odreda tvrde da nije bilo nijednog incidenta i da su ih u Istri svi srdačno dočekali. Riječ je o uglavnom mladim ljudima u dvadesetim godinama koji masovno odrađuju sezonu u Istri, gdje im se nude besplatan smještaj i obroci te puno bolje plaće nego što bi ih na istim radnim mjestima zaradili u Srbiji. Nikada prema njima nije iskazan oblik mržnje, isti slučaj i na faksu da imamo dio pravoslavaca sa kojima također slavimo. Svi smo od iste krvi, istog mesa i udišemo isti zrak. Nikad nije nekog nazvao pogrdnim nazivom jer to ne podnosimo.
Svaki čovjek bilo koje vjeroispovijesti je dobrodošao u Pulu, nitko nikada nije doveo u opasnost ili mu zlo napravio. Pronađete li nešto da je netko nekad napravio, dajem ruku u vatru za to. Također svaki čovjek nam je važan, jer tu smo svi ravnopravni i uvijek ćemo to biti. Svaki njihov glas je nama bitan jer bez njih Pula ne bi bila ista, ne bi bila ovako multikulturna bez njih, a i ja ne bi imao puno prijatelja.

Živjeli vi meni još 100 godina.
P.S: nadam se da ćemo se vidjeti u Puli, da ćete doći koji dan na more i da popijemo nešto u to ime, svi ste dobrodošli u bilo koje doba dana ili noći!


Autor:



Elvis Jukić (@elvis_jukic)

Нема коментара:

Постави коментар