20. 7. 2016.

Nikola Kojo za N1: Jesmo li svi postali deo poslušnog stada? (VIDEO)



Vesna Trivalić ponovo na srpskom filmu i Nikola Kojo debituje u ulozi reditelja. Proverena glumačka ekipa, koja obećava smeh u filmu "Stado" na jesen stiže u bioskope. O režiji, stanju u društvu, Pajtonovcima ali i tome da li smo zaista postali stado, za Scenu televizije N1 govorio je Nikola Kojo.

N1: Zašto Stado?


Kojo: Stado kao metafora svih nas koji živimo na ovim prostorima, koji ne znamo da pobegnemo kad nas kolju, i stado zato što ima i pravog stada u našem filmu. Ja mislim da će se svaka profesija prepoznati u ovoj našoj priči. Mislim da svi živimo u istim uslovima.

N1:Ovo je Vaš rediteljski prvenac, kakav je osećaj biti i sa one druge strane i glumiti u filmu. Je li drugačiji doživljaj posla?

Kojo: Čačkao sam se ja malo sa režijom i pre, i nije mi toliko drugačiji doživljaj posla, ali kao celina je naporno. I mora čovek da bude malo podeljena ličnost da uspe da gleda i ono što on radi kao glumac i da sagleda kolege kao reditelj, i vrlo je to nezgodno i čini mi se da to više ne bih voleo da radim. Ovo mi se desilo takoreći slučajno, ali ne bih to drugi put sebi uradio.

N1: Iz te perspektive, kako izgleda snimanje filma u 21. veku u Srbiji?

Kojo: Izgleda sve jadnije i jadnije. Kao što i sve izgleda kod nas. Sve je devastirano, pa i ta naša profesija. Uostalom, i film se bavi time i to ćete imati priliku da vidite. Kako izgleda pribaviti novac za film, kako izgleda čekati da izađe, kao i TV serija. Malo smo navikli da živimo sa mukom, i onda smo počeli time da se poigravamo, što možda i nije loše jer je to možda i jedini način da čovek preživi sve, da okrene na šalu. A s druge strane, kroz satiru, čovek može da izvrgne ruglu, odnosno, da podcrta ono zbog čega mi ovako loše živimo. Zbog čega nam je takav mentalitet, da li smo zaista svi postali deo stada poslušnog, tako da, odgovoro je i jedan i drugi.

N1:Skoro ste igrali Pajtonovce, kako izgleda adaptirati Pajtonovce za srpsku publiku?


Kojo: Igramo ih i dalje. Oni su večni. Meni i svima nama koji igramo tu predstavu je bilo šokantno da su nastali pre 40 godina. Ta sloboda koju su oni imali da se rugaju kraljici, da se rugaju svom mentalitetu, da se rugaju crkvi i svemu, što je ovde ozbiljno zabranjeno. Mi smo tu svi bili oduševljeni koliko su svi oni veliki tipovi bili i koliko je to vreme bilo bolje, pa i kod nas, u odnosu na ovaj trenutak u kome živimo.

VIDEO pogledajte klikom OVDJE.

(N1)

Нема коментара:

Постави коментар