3. 6. 2016.

„Mi smo imali prijatelje, a vi telefone…Mi imamo uspomene, a vi prazne baterije“




Podgoričke kafane i restorani više nijesu vaš omiljeni izbor, ako vam, osim hrane i pića ne nude mogućnost da se nakačite na internet i ako vam ne obezbijede punjač za mobilni telefon. Obilaskom nekoliko lokala i u razgovoru sa konobarima, CdM se u to i uvjerio.

Umjesto sa tacnom, konobare sve češće gledamo sa kablovima i telefonima u rukama. Razlog? Donose vam punjač za mobilni ili ga nose da se za šankom napuni. I, čini se, nikad nijeste jedini gost kom treba punjač. U jednom podgoričkom lokalu, za šankom smo pronašli tri telefona koja čekaju punjenje, jer je jedini punjač koji postoji već zauzet.

“Punjač i internet su sastavni dio ponude”, kaže nam on.

Konobar koji radi u tom lokalu kaže da svi gosti prvo traže lozinku za Wi-Fi ili punjač, pa tek onda kad vam to obezbijede, naručuju hranu i piće.

Ista situacija je i u drugom lokalu.

Baterijski punjač

“Imamo jedan punjač. Nikad nije slobodan, osim od ponoći do ujutru kad otvorimo”, kaže naš sagovornik.

U trećoj kafani koju smo posjetili konobari su nam kazali da vlasnik nije kupovao punjače posebno, jer ih radnici imaju.

“Utičnice su non-stop zauzete. I nikad nam se nije desilo da nam gosti odu jer nemamo punjač. Imamo ih stalno”, kaže on.

Oni kafići koji ostanu bez interneta, nađu se u problemu.


“Nekoliko dana nijesmo imali internet i to je razlog zbog kojeg nam je posao drastično opao. Čak i stalni gosti su prestali da dolaze. Niko neće da pije kafu ako nema pristup portalima i društvenim mrežama”.

Među starijim konobarima, zbog svega, vlada žal za nekim ranijim vremenima.

“Hoću da otvorim kafanu, onu staru kafanu u kojoj gosti pričaju s konobarom i gdje se ljudi upoznaju. Mi, konobari odosmo u zaborav”, kaže on.


A, u zaborav odoše i naša prijateljstva.

Jedan otac šestoro djece iz Podgorice vratio nas je na kratko u realnost.

Podsjetio nas je na sve što gubimo jer ne možemo da živimo bez mobilnog i interneta.

„Mi smo imali prijatelje, a vi telefone. Mi imamo uspomene, a vi prazne baterije“, upozorio je on.

Ipak, uz priznanje da je tu rečenicu pročitao upravo na internetu.


Izvor: CDM

Нема коментара:

Постави коментар