28. 5. 2019.

"Dan Afrike" je 25. maja/svibnja. Možete li pogoditi zašto baš tada? Da, u pravu ste. Evo dokaza... (VIDEO)

Dana 25. svibnja 1963. godine 32 nezavisne afričke zemlje izglasale su u Adis Abebi Rezoluciju Organizacije Afričkog Jedinstva. 





Bio je to prvi korak prema povezivanju afričkih zemalja nedugo nakon vala deokolonizacije koji je zahvatio kontinent početkom 60-ih godina 20. st.

Toga je dana jednoglasno prihvaćena i rezolucija kojom se 25. svibnja proglašava Danom Afrike koji se kao nacionalni praznik slavi u svim državama potpisnicama Rezolucije.






Ciljevi Rezolucije Organizacije Afričkog Jedinstva bili su: promocija zajedništva i solidarnosti afričkih država, koordinacija i poboljšanje suradnje radi postizanja što boljih uvjeta života za sve afričke narode, obrana suvereniteta, integriteta i neovisnosti država potpisnica, uklanjanje svih oblika kolonijalizma s kontinenta, promicanje međunarodne suradnje i ukupno djelovanje u skladu s Poveljom Ujedinjenih Naroda i Deklaracijom o ljudskim pravima.

Tijekom više od četiri desetljeća djelovanja OAJ se prometnula u glavnu političku snagu afričkoga kontinenta koja je igrala važnu ulogu u svim političkim zbivanjima u Africi, postavši važan čimbenik na međunarodnoj političkoj sceni. Jačanjem OAJ stvoreni su preduvjeti za njezinu reorganizaciju i modernizaciju. Nekadašnji libijski predsjednik Moamer Gadafi iznio je 1999. prijedlog o transformaciji OAJ u Afričku Uniju.





PREPORUČUJEMO DA PROČITATE AKO STE PROPUSTILI...

U GROBLJU KOD VUKOVARA: Radnici otvorili grobnicu u kojoj je pokopana osoba 1945. g. Pogledajte koliko oružja su našli...
https://balkanski--mir.blogspot.com/2019/05/u-groblju-kod-vukovara-radnici-otvorili.html





Tri godine poslije, 10. srpnja 2002. potpisana je u Durbanu u Republici Južnoj Africi, Deklaracija o osnivanju Afričke Unije, nasljednice OAJ. Načela AU slična su onima kojima su se vodile europske države pri osnivanju Europske Unije. Djelovanje je usmjereno na političko i gospodarsko zbližavanje i na zajednički istup prema međunarodnoj zajednici.

Afrička je Unija osnovala i vlastite vojne snage kako bi učinkovito reagirala na brojne oružane sukobe na kontinentu (trenutno su uključene u nadzor sukobljenih strana u sudanskoj pokrajni Darfur). Sjedište je Unije u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi.

Afričke države veliki su izvoznici najrazličitijih vrsta jeftinih sirovina za industrijsku proizvodnju u razvijenim zemljama Zapada. Kako nemaju vlastite industrijske proizvodnje, ili je ona tek u začecima, prisiljene su uvoziti skupe gotove proizvode na što troše velika sredstva iz državnih proračuna. Takvi su trgovinski odnosi doveli afričke zemlje do teškoga finacijskog stanja. Vanjski dug prema razvijenim državama neprestano raste, a njegovo servisiranje nije moguće zbog nedostatka novca u proračunima. Danas postoji snažna inicijativa međunarodne zajednice, na čelu s generalnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, da se afričkim državama otpišu vanjski dugovi. BDP po glavi stanovnika vrlo je nizak. Od dvadeset najsiromašnijih zemalja svijeta s BDP-om manjim od 300$, osamnaest ih se nalazi u Africi. Najsiromašniji su Burundi, DR Kongo i Liberija s BDP-om od oko 100$!

Afrika je i kontinent s najmlađim stanovništvom. U nizu afričkih država postotak stanovništva mlađeg od 15 godina iznosi i više od 40% (Sierra Leone, Čad, Ekvatorijalna Gvineja i dr.). Istodobno, postotak stanovništva iznad 60 godina najčešće je manji od 5%. Shodno tome, stopa prirodnog prirasta vrlo je visoka, i u nekim se državama (Somalija, Čad, DR Kongo) kreće oko 3%. Razloge ne treba tražiti u smanjenju ukupnog mortaliteta koji je i dalje relativno visok (1,5% do 2%), već u porastu nataliteta i smanjenju stope infantilnog mortaliteta.



Zašto je zaista baš 25. svibanj Dan Afrike, odgovor slijedi u video prilogu (Od 11:09 min):







geografija.hr, VIDEO - Happy TV

Нема коментара:

Постави коментар