13. 12. 2018.

Mostarski osnovci ZAJEDNO izvodili PRAVOSLAVNU i ISLAMSKU duhovnu muziku! (FOTO)

Učenici mostarske Četvrte osnovne škole posjetili su Sabornu crkvu u Mostaru gdje su zajedno izvodili pravoslavnu i islamsku duhovnu muziku, te čitali citate iz Biblije i Kur'ana.







Pravoslavni vjeroučitelj Negoš Veljančić rekao je da je sa zadovoljstvom prihvatio ideju da djeca zajedno posjete džamiju, a potom i crkvu.

“Cilj današnjeg skupa je da promovišemo zajedništvo – da nas vjera spaja, a ne razdvaja i trebamo raditi na tome”, rekao je Veljančić.

On je istakao da predaje vjeronauku u desetak mostarskih škola i da nije primijetio bilo kakve probleme i netrpeljivost među djecom.

“Djeca se druže bez obzira koje su vjere. Naša zadaća je da im pokažemo da tako treba i da nastave”, istakao je Veljančić.

Direktor mostarske Četvrte osnovne škole Seada Kuštrić rekla je da je ideja zapravo krenula od djece, a da ju je ona svesrdno prihvatila.

“Mi smo u Mostaru uvijek gajili bogatstvo različitosti i jako je važno da djeca upoznaju svoj komšiluk. Naša škola okružena je sa četiri džamije, ali nam je u komšiluku i Saborna crkva i bio bi grijeh da djeca ne obiđu Crkvu i ne nauče nešto više o svojim komšijama i prijateljima hrišćanima”, rekla je Kuštrić i dodala da je potrebno praviti nove puteve i staze za mlade.

Mostarski imam Jusuf Bećaga istakao da je Islamska zajednica uvijek podržavala ovakve projekte, te da će i u budućnosti podržavati mostove pomirenja i suživota.




BONUS
Pročitajte članak o tome kako su muslimani iz Srebrenice 1942. godine spasili preko 3.500 Srba od ustaškog pokolja

https://balkanski--mir.blogspot.com/2018/12/da-se-ne-zaboravi-1942-god-u-srebrenici.html




“Moramo se poštovati i međusobno uvažavati – to je jedini korak ka boljoj budućnosti”, rekao je Bećaga.

Učenici koji pohađaju islamsku i pravoslavnu vjeronauku u ovoj mostarskoj školi nedavno su posjetili Ćose Jahja-hodžinu džamiju i upoznali se o islamskoj vjeri i tradiciji.

Sveštenik Milan Unković je učenike upoznao o istoriji Saborne crkve Svete Trojice i naglasio da ovu crkvu posjećuju brojni vjernici i turisti, ali da su današnji gosti među najvažnijim, jer na djeci ostaje budućnost.



(bhrt.ba)

Нема коментара:

Постави коментар