28. 5. 2017.

Sarajevska razglednica: Kad se u srcu šehera sretnu časna sestra i pokrivena muslimanka…

Dok se po drugim balkanskim metropolama svađaju zbog izgradnje džamija i crkvi, u Šeheru na Miljacki i dalje istinskim vjernicima nije tijesno i ne smeta niko nikome.




Naviknuti na osporavanje, nadaleko čuvene sarajevske multikulture, o kojoj laju sa svih strana, a posebno oni iz zapadne Hercegovine, pred ovim slikama smo zatreptali, ushićeno je naš reporter Adnan Kadić prihvatio se posla i napravio sjajnu seriju razglednica sarajevskog života i multi života, piše “Aura“…




PREPORUČUJEMO VAM DA NAS ZAPRATITE NA NAŠEM INSTAGRAMU JER IMA MNOGO KVALITETNOG SADRŽAJA KOJI VAS NEĆE RAZOČARATI
HVALA UNAPRIJED


KLIK NA GORNJU SLIKU ILI KLIK OVDJE DA UĐETE NA NAŠ INSTAGRAM PROFIL




Slika je nastala pred sarajevskom gradskom čeperku od nekoliko stotina kvadratnih metara, na kojem se tačno u podne čuje ezan sa Begove džamije, pa zvona sa Katedrale i Pravoslavne crkve.

Andrić je jednom prilikom rekao da se po ovome i vrijeme u Sarajevu razlikuje, jer svako ima svoje sekunde tačno u podne. Ima istine u tome, ali zar je to najvažnije i najsvetije u gradu u kojem ljudi žive “sarajevski duh“.



Pogledajte kako na sred ulice, u pola bijela dana, sarajevski, mahalski, gotovo sestrinski razgovaraju časna sestra i bula. Slučajno su se srele, slučajno ih je uhvatio objektiv fotoreportera portala “Aura.ba”). Časna krenula u Katedralu, bula u Begovu džamiju.

Obje imaju obaveza. Ipak, lijepa, komšijska riječ je najpreča. Ostale su tu, ćaskajući i gledajući jedna drugu o oči, desetak minuta. A onda se rastale, uz ono obavezno sarajevsko:

“Haj, vidimo se. Prijatno ti. Dođi na kahvu, kavu, kafu….“. Nije izostala ni ramazanska čestitka.

I eto, dok po drugim balkanskim metropolama se svađaju zbog izgradnje džamija i crkvi, u Šeheru na Miljacki i dalje istinskim vjernicima nije tijesno i ne smeta niko nikome.

Ova slika mogla bi biti i bosanski megafon. U dušama Bosanaca ona to i jeste. Ali, narod ne smije da pokaže svoje lice širom BiH. Pogani su vladari. Fašisoidni!

(haber.ba)

Нема коментара:

Постави коментар