12. 10. 2016.

Bojko Borisov: Ratovi u Jugoslaviji nisu unazadili samo vas, već ceo Balkan



Srbija, odnosno Jugoslavija je uvek bila Evropa i mi smo zavideli vama pošto ste bili Zapad za nas. Slobodno ste putovali po celom svetu, a mi smo bili iza Gvozdene zavese. Živeo sam u gradiću Bankja, to vam je nekih osamdeset kilometara od Niša, u našoj kući hvatali smo signal TV Beograd. To je za nas tada bilo vrlo interesantno. Policija je svakog jutra u šest sati gledala da li je neko okrenuo antenu prema Beogradu. Moj otac, Bog da mu dušu prosti, postavio je dva belega na našu antenu, za srpsku i za bugarsku televiziju. Kad padne mrkli mrak, on me je budio da okrenem antenu, ispričao je premijer susedne Bugarske Bojko Borisov

Razgovarala Mira Adanja Polak

"Ratovi u Jugoslaviji vratili su unazad ne samo jugoslovenske države već i ceo Balkan. Zato u Briselu govorimo: nemoguće je da između Bugarske i Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke postoji crna rupa koja nije deo Evropske unije. To se odnosi na Srbiju. Srbi su Evropljani. Srpski narod ima moju podršku i pomoć. Vi ste ponosan narod i sami možete sve, a mi ćemo vas podržati. Šaljem bratske i prijateljske pozdrave i želje da budemo najbliskiji narodi u Evropi jer smo veoma slični. I Nole Đoković je moj dobar prijatelj", poručuje premijer Bugarske Bojko Borisov je u intervjuu koji je objavljen u novom broju Nedeljnika.

"Uvek smo kao država pomagali Srbiji, setite se viza. Srbija, odnosno Jugoslavija je uvek bila Evropa i mi smo zavideli vama pošto ste bili Zapad za nas. Slobodno ste putovali po celom svetu, a mi smo bili iza Gvozdene zavese. Živeo sam u gradiću Bankja, to vam je nekih osamdeset kilometara od Niša, u našoj kući hvatali smo signal TV Beograd. To je za nas tada bilo vrlo interesantno. Policija je svakog jutra u šest sati gledala da li je neko okrenuo antenu prema Beogradu. Moj otac, Bog da mu dušu prosti, postavio je dva belega na našu antenu, za srpsku i za bugarsku televiziju. Kad padne mrkli mrak, on me je budio da okrenem antenu. Ceo kvart se okupljao kod nas da gleda televiziju. Zato što ste prenosili fudbalske utakmice, bokserske mečeve, imali ste zabavne emisije, a posebno novogodišnji program koji je bio izuzetan. Kad se program završi, otac me je ponovo budio, a ja tako mali peo sam se da ponovo okrenem antenu", ispričao je Borisov.

O bugarskim iskustvima na putu za EU Borisov je rekao "da nije bilo teško", i da se na kraju ispostavi da ono što traži EU bude dobro za ljude.

"Sa izuzetkom dva reaktora koje smo zatvorili u Atomskoj centrali Kozloduj. Ali ako gledamo dugoročno, i to je bilo dobro za bezbednost ljudi. U principu, kada EU nešto traži, to je dobro za sve: demokratija, sloboda govora, transparentnost u radu vlade, konkurentnost, poštovanje zakona. To kažu i Saši Vučiću kada dolazi iz Evrope, jer reforme koje EU traži idu u korist nacionalnih vlada", rekao je Borisov.


(nedeljnik.rs)

Нема коментара:

Постави коментар