7. 7. 2016.

Dve vere, isti cilj: Kada su muslimani i hrišćani ratovali zajedno?



Muslimani i hrišćani su uvek bili na suprostavljenim stranama, kaže istorija? Da to nije baš tako evo primera gde su pripadnici dve vere ratovali zajedno

Daleke 1683 godine velika vojska Otomanske imperije kampovala je pred kapijama Beča i odatle sa predvorja hrišćanstva vraćena je u Aziju. Ova rečenica nije baš tačna kada se istorija malo pažljivije čita.

Napad Osmalija bio je koordinisan da francuskim kraljem Lujem XIV, a gotovo pola vojnika pod Turcima su bili hrišćani - Grci, Bugari, Rumuni, Srbi, Jermeni, Mađari.

Jedan od glavnih likova pod turskm zastavom je bio Imre Tokolji, mađarski nacionalista rođen na prostorima današnje Slovačke, koji je hiljade seljaka nezadovoljnih ponašanjem Katoličke crkve i Habsburgovaca  poveo na Beč.

Knjigu "Dve vere, jedan barjak: Kada su muslimani i hrišćani ratovali zajedno u Evropi" britanski istoričar Jan Almond upravo ilustruje ovom epizodom.  Ta nijansa u odnosima dve vere je izbledela toko vekova, a ovih dana jedan drugi mađarski nacionalista premijer Viktor Orban koristi invaziju Otomana da bi se odbrano od prijema sirijskih izbeglica.

Orban nije usmaljen jer niz istočnoevropskih lidera ponavlja njegove argumente - videći prijem migranata kao invaziju koja bi trebalo da promeni kulturni identitet Evrope.

Čak i na zapadu od Francuske do SAD konzervativni političari pominju ovaj "sukob civilizacija". Almond kaže da se ide do toga da se pojmovi islam i Evropa potpuno suprostave, mada istorija govori drugačije.


Muslimani i hrišćani su se pored Otomana zajedno borili na različitim stranama u muslimanskom osvajanju Španije, gde je poslednje musmlimansko kraljevstvo ugašeno 1492. godine.

Frederik II koji će u 13 veku biti na čelu Svetog Rimskog Carstva, koristio je Arapske ratnike u borbama u Italiji, čak i protiv papskih snaga. Isotirečari su zabeležili da su u njegovoj vojsci boravili i slonovi sa kojih su Saraceni gađali neprijateljske vojnike.

Krimski rat u 19. veku je nama mnogo bliži, ali jednako potvrđuje ovu priču. N astrani Rusije su se borili Tatari, u francuskoj vojsci, alžirski vojnici, a u redovima Otomana Kozaci, Rumuni i Grci.

Ovo nije pokušaj romantiziranja prošlosti već još jedan argument kada se govori o kulturnim razlikama. 


(newsweek.rs)

Нема коментара:

Постави коментар